Over de Drakensbergen, Eswatini & Kruger Park kampeerreis

Met deze self drive reis heeft u een ideaal aantal dagen om vanuit Johannesburg een rondreis door westelijk Zuid-Afrika en Swaziland te maken. Met 20 dagen kunt u de mooiste hoogtepunten bezoeken en slaapt u in de daktent op de 4×4 auto. Een avontuurlijke reis met kamperen op de mooiste plekken in de nationale parken. Echt Afrika avontuur.

De reis gaat rond van Johannesburg, via de Panoramaroute, naar het Kruger Park, Eswatini , de Indische Oceaan kust, Hluhluwe National Park, de Drakensbergen en het Golden Gate National Park. Met deze pakketreis zorgen wij ervoor dat u bent gegarandeerd van overnachtingen op de mooiste locaties. Inclusief in deze reis zijn de autohuur en verzekering, de accommodaties en de toegang tot de parken.

Optioneel is deze reis aan te passen door eerst naar het Golden Gate National Park te reizen en de rondreis in de andere volgorde te doen. Ook kan de route aangepast worden met een bezoek aan Lesotho en het oversteken van de Sani Pas. Een mogelijkheid is ook aan het einde van de reis door te vliegen naar Kaapstad en nog een paar dagen te genieten in ‘The Mother City’.

Voordelen van Tongasabi Travel

 • Inclusief support en professioneel safari reis advies;
 • Inclusief complete verzekering voor het eigen risico en inclusief dekking voor glas, banden en off-road;
 • Duidelijke wegenkaart(en);
 • Inclusief gebruik GPS met laatste versie Tracks4Africa software en alle 4×4 routes, waypoints en bestemmingen voor uw reis;
 • Een perfect uitgestippelde reisroute met optimale reisafstanden.

Dagschema

 • 1: Johannesburg
 • 2: Graskop
 • 3: Swadini
 • 4: Swadini
 • 5: Kruger NP (Letaba)
 • 6: Kruger NP (Balule)
 • 7: Kruger NP (Satara)
 • 8: Kruger NP (Lower Sabie)
 • 9: Mlilwane Game Sanctuary
 • 10: Mlilwane Game Sanctuary
 • 11: Mkuze Game Reserve
 • 12: St. Lucia
 • 13: iSimangaliso NP
 • 14: Hluhluwe-iMfolozi NP
 • 15: Hluhluwe-iMfolozi NP
 • 16: Dundee
 • 17: Drakensbergen NP
 • 18: Drakensbergen NP
 • 19: Golden Gate NP
 • 20: Terugvlucht

Route en dagschema

20dagen
1

Dag 1: Johannesburg

De eerste dag van de reis, aankomst in Johannesburg. Tijdstip van aankomst is afhankelijk van de vlucht; de KLM komt aan in de avond, alle andere maatschappijen vliegen ’s nachts. In de ochtend kunt u uw huurauto ophalen bij de verhuurder en begint uw self drive avontuur. Wanneer u in de ochtend aankomt, kunt u vandaag gelijk de huurauto ophalen en naar Somabula Nature Reserve rijden. Komt u ’s avonds aan, dan is de eerste overnachting van deze reis in een B&B en kunt u de volgende ochtend kunt de huurauto ophalen bij de verhuurder.

Afstand: 10 of 90 km (afhankelijk van locatie).

2

Dag 2: Graskop

Vanaf de hoogvlakte in Gauteng gaat u richting de Panoramaroute in het oosten van Zuid-Afrika. De eerste uren rijdt u goed door over de snelweg. Na een paar uur rijden kunt u stoppen bij Milly’s Restaurant (ter hoogte van eNtokozweni) waar u aan het water kunt genieten van een lekkere lunch. Later op de dag komt u in de buurt van de Panoramaroute met prachtige uitzichten en smallere bergwegen. U kunt stoppen in het pittoreske Pilgrim’s Rest waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Vanaf de accommodatie kijkt u uit op de indrukwekkende Graskopkloof.

Afstand: 355 km.

3

Dag 3: Swadini

Deze dag staat volledig in het teken van het ontdekken van de fameuze Panoramaroute. God’s Window, Bourke’s Potholes & Blyde River Canyon. De grootste (groene) canyon ter wereld.  Neem de tijd voor de route want de uitzichtpunten zijn schitterend. Ook het laatste stuk naar Swadini Forever Resort en het Blyde River Canyon Nature Reserve is een prachtige route. Aan het eind van deze dag wacht u de warme thermale bronnen van Swadini.

Afstand: 160 km.

4

Dag 4: Swadini

Na het zien van de prachtige vergezichten op de panoramaroute, kunt u vandaag het Blyde River Canyon Nature Reserve verder ontdekken. Het gebied leent zich uitstekend voor dagwandelingen. Bij de receptie van het Swadini Forever Resort helpen ze u graag met het uitzoeken van een wandeling die voor u past. Ook worden er vanuit de accommodatie activiteiten georganiseerd. Blydedam boot trip, paardrijden, quad tour en kloofing zijn een aantal van de activiteiten die u hier kunt doen.

5

Dag 5: Kruger NP (Letaba)

Vandaag staat het uitgestrekte Kruger National Park op het programma. U verblijft in vier verschillende camps en kunt zo een groot deel van het wildpark verkennen. U maakt game drives met de eigen auto en u kunt natuurlijk ook gebruik maken van de georganiseerde activiteiten van de SANPARKS zoals wandelingen met ranger en night drives. Bij deze laatste wordt er in het donker gereden en heeft u de kans bijzondere nachtdieren te zien. Bij Letaba Restcamp heeft het restaurant een prachtig uitzicht op de Letaba rivier waar ’s avonds vaak wilde dieren komen drinken.

Afstand: 165 km.

6

Dag 6: Kruger NP (Balule)

Een tweede dag in de Kruger wildtuin. U reist naar het zuiden en het volgende camp, Balule Satellite Camp. U bent compleet vrij uw eigen route en tempo te kiezen. Het rijden in het Kruger National Park is een grote game drive en met een beetje geluk heeft u nu al de complete Big Five gezien! Balule Satellite Camp is een heerlijk rustige campsite naast de Olifantsrivier. Het is een vrij basic camp, maar met alle voorzieningen die u nodig heeft en biedt u de mogelijkheid de drukkere restcamps in Kruger National Park te mijden.

Afstand: 50 km.

7

Dag 7: Kruger NP (Satara)

Vandaag rijdt u naar Satara Restcamp. Dit gebied staat bekend om de grote hoeveelheid katachtigen. Er is hier een grotere kans onder andere leeuwen en luipaarden te zien.

Afstand: 50 km.

8

Dag 8: Kruger NP (Lower Sabie)

Opweg naar Lower Sabie! De Sabie en Sand rivieren brengen mooie vegetatie met zich mee en deze regio is rijk aan wildlife.

Afstand: 100 km.

9

Dag 9: Mlilwane Game Sanctuary

Vandaag staat een langere reisdag op de planning. Na het Kruger National Park steekt u de grens over naar het kleine Koninkrijk Eswatini. De weg naar  Mlilwane Wildlife Sanctuary is prachtig. De MR1 gaat langs het mooie Malolotja Nature Reserve en u rijdt door de heuvels van Swaziland. Vervolgens komt u langs de hoofdstad Mbabane en rijdt u door naar Mlilwane. Het restcamp heeft een goed restaurant met een veranda uitkijkend op het meer met krokodillen en nijlpaarden.

Afstand: 260 km.

10

Dag 10: Mlilwane Game Sanctuary

Een volledige dag vrij te besteden om Mlilwane Game Sanctuary te ontdekken. Een klein maar niet te onderschatten Game Reserve. Wandelen, paardrijden en zelfs mountainbiken behoren hier tot de mogelijkheden. Er is geen gevaarlijk wild waardoor u dit gebied op een bijzondere manier kunt ontdekken.

11

Dag 11: Mkuze Game Reserve

Vandaag verlaat u het koninkrijk van Swaziland weer en rijdt u naar het Mkuze Game Reserve. Een langere route, dus het is aan te raden vroeg te vertrekken. Het Mkuze Game Reserve is een goed bewaard geheim gebleven. Leeuwen, buffels en olifanten komt u hier niet tegen, maar wel de rhino, vele antilopen en het luipaard.

Afstand: 215 km.

12

Dag 12: St. Lucia

Vandaag gaat u op weg naar de mooie kust van KwaZulu-Natal en het toeristische plaatsje St. Lucia. Heerlijke stranden en de iSimangaliso Wetlands wachten op u. Vanuit St. Lucia is een boot safari een echte aanrader om de vele hippo’s en krokodillen van heel dichtbij te zien. Pas op want ’s avonds lopen de nijlpaarden hier vaak gewoon over straat.

Afstand: 120 km.

13

Dag 13: iSimangaliso NP

De route van St. Lucia naar Cape Vidal duurt slechts 45 minuten, maar is het waard om meer tijd voor uit te trekken. Nadat u St. Lucia bent uitgereden komt u al gauw bij de ingang van de iSimangaliso Wetlands. U vindt hier unieke flora en fauna en u kunt onder andere bij het uitzichtpunt over het Bhangazi meer stoppen voor een prachtig uitzicht. Zodra u over de heuvels bent gereden komt de afgelegen campsite van Cape Vidal in zicht. U kampeert hier direct aan het strand. Er is verder weinig bij de campsite dus zorg dat u de boodschappen in St. Lucia heeft gedaan.

Afstand: 35 km.

14

Dag 14: Hluhluwe-iMfolozi NP

Vanaf de Indische Oceaan reist u terug naar het westen, landinwaarts. De volgende stop is het Hluhluwe-iMfolozi National Park. Dit wildpark is bekend om zijn grote populatie (zwarte) neushoorns. Met een beetje geluk zult u er een flink aantal te zien krijgen. Daarnaast is er hier de mogelijkheid de Big Five te spotten. U slaapt in een self catering Safari tent bij Mpila Camp. Het kamp is niet omheind waardoor er allerlei wilde dieren over het kamp lopen, een bijzondere ervaring!

Afstand: 105 km.

15

Dag 15: Hluhluwe-iMfolozi NP

Een heerlijke dag om game drives te maken en o.a. de zwarte neushoorn te spotten. Rijd voor de lunch naar Hilltop Restcamp en geniet van het uitzicht op dit waanzinnige heuvelachtige landschap.

16

Dag 16: Dundee

Vandaag ruilt u de wildparken en game drives in voor een meer culturele stop in Zuid-Afrika. Een reis van 270 kilometer naar het stadje Dundee. Eerst door de heuvels en later over de vlaktes rijdt u naar Dundee. Hier verblijft u in een B&B in het stadje. Hier zijn verschillende musea te bezoeken, zoals het museum bij de Blood River Heritage Site. Een uitgebreid museum over de geschiedenis en de slag tussen de Voortrekkers en de Zulu in 1838.

Afstand: 270 km.

17

Dag 17: Drakensbergen NP

Na de wildparken zoekt u het nu letterlijk hogerop in de machtige Drakensbergen. U heeft de mogelijkheid hier relaxed te wandelen of een uitdagende hike te maken. Bij de Mahai Campsite kunt u lekker zwemmen in de Mahai rivier.

Afstand: 170 km.

18

Dag 18: Drakensbergen NP

Een vrije dag om Drakensbergen te ontdekken. Maak een dagtocht of een korte wandeling en relax bij de campsite in de middag.

19

Dag 19: Golden Gate NP

Een uniek gebied met zeer aparte rotsformaties. U kunt ’s ochtends wegrijden uit Drakensbergen en ’s middags arriveren bij het Golden Gate National Park. Een prachtige plek om uw kampeerreis door Zuid-Afrika af te sluiten.

Afstand: 115 km.

20

Dag 20: Terugvlucht

Vandaag rijdt u terug naar Johannesburg. Afhankelijk van uw vlucht vliegt u in de avond of de volgende dag terug.

Afstand: 110 km.

Route aanpassen?

Alle self drive reizen zijn aan te passen aan uw persoonlijke wensen. Ergens een dag langer verblijven of een andere bestemming toevoegen is geen probleem. Vraag ons naar de mogelijkheden en wij helpen u graag verder!

Uw 4x4 auto

Toyota Hilux Double Cab

De standaard wagen bij deze reis is de Toyota Hilux double cab. De meest voordelige en ideale 4×4 huurauto voor een self drive safari door Afrika. Zowel voor 2 als voor 4 personen is de Hilux double cab de beste keuze. Voor reizen met 5 personen (2 volwassenen en 3 kinderen) kan de Hilux double cab ook goed gebruikt worden. Voor 2 personen is de achterbank handig voor uw dagrugzak of boodschappen voor onderweg.

De 4×4 auto biedt veel ruimte, comfort en bijzondere overnachtingen in de daktent. Deze Toyota heeft een afgesloten laadruimte waar u de reistassen veilig en zandvrij kunt opbergen samen met alle bijgeleverde kampeerspullen voor uw reis door Zuidelijk Afrika.

Tegen meerprijs kunt u de auto upgraden.

Prijzen

Bekijk hier de prijzen voor deze rondreis door Zuid-Afrika

11 november - 4 januari, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 1.990,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.550,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1290,-

Verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 9,- per dag (optioneel).

5 januari - 19 maart, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 1.850,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.480,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.230,-

Verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 9,- per dag (optioneel).

20 maart - 30 juni, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 1.990,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.550,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1290,-

Verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 9,- per dag (optioneel).

1 juli - 10 november, (2024)

 • 2 personen Tarief per persoon € 2.450,-
 • 3 personen Tarief per persoon € 1.880,-
 • 4 personen Tarief per persoon € 1.520,-

Verzekering voor de afkoop van het eigen risico € 9,- per dag (optioneel).

Inbegrepen

Betrouwbare huurauto
Twee bestuurders
Alle overnachtingen tijdens de reis (m.u.v. Eswatini)
Een complete verzekering voor het eigen risico
GPS
Duidelijke wegenkaart(en)
Advies door ervaren self drive specialisten
Support

Niet inbegrepen

Internationale vluchten
Overnachtingen in Eswatini
Entreegelden
Brandstof
Maaltijden en dranken
Upgrade naar grotere huurauto

Hoogtepunten

10 / 10

Geweldig avontuur!

Zelf met een auto door Zuid-Afrika rijden was in één woord waanzinnig! Wij reden van Johannesburg naar Kaapstad. Deels via de kust en deels via de Karoo; een hele gevarieerde reis. Wij waren met twee vriendinnen op reis en vonden het vooraf wat spannend om zelf te gaan rijden in Zuid-Afrika. Die zorgen bleken nergens voor nodig. Met hulp van Hans en Marco gingen we goed voorbereid op reis.

We kregen een Dropbox met daarin alle vouchers van de accommodaties, de reisroute en per dag persoonlijke tips voor in de omgeving. We hadden een paar lange reisdagen, maar wij vonden dat niet zo erg aangezien je de dag daarna dan vaak weer kon uitrusten.

Al met al een fantastische ervaring!

Anne de Lange

10 / 10

Een divers land

In twee weken zijn wij met een huurauto van Durban naar Kaapstad gereden. Hans en Marco deelden een Dropbox met ons waarin we de volledige reisroute plus handige (en vaak leuke) tips per reisdag. De route tussen Durban en Kaapstad was ongelooflijk divers. Waanzinnig hoe het landschap continu veranderde.

De accommodaties waren allemaal prima verzorgd. De inrichting van de accommodaties in de SANparks was soms wat verjaard, maar die chalets staan dan wel weer op de mooiste plekken in de natuurparken. Wij zijn erg tevreden over de persoonlijke service van Tongasabi.

Wij gingen in juni, in de Afrikaanse winter, en dan kon het ’s ochtends nog erg koud zijn. Warme kleren meenemen is aan te raden!

Tessa en Sophie

9 / 10

Top reis

Mijn partner had de reis geregeld met Marco van Tongasabi.  Zelf rondrijden en het reistempo bepalen beviel ons erg goed. Geen gedoe met wachten op een groep, gewoon gaan en staan waar je wilt.

Het reisschema zat goed in elkaar. Wij wilden graag veel safaridieren zien dus hebben wij veel wildparken bezocht en dit afgewisseld met kust en wandelingen.

Ik zou dit bedrijf aanraden voor een reis door Zuid Afrika.

Iris Koek

10 / 10

Sterke punten

Aardige mensen met verstand van zaken. Gaven ons een goede voorbereiding voor de reis. Het persoonlijke portaal is handig voor achtergrond informatie over de locaties en accommodaties.

Verbeterpunten

Eigenlijk niets te klagen.

 

Anoniem

9 / 10

Hans bedankt!

Een combinatiereis van Kaapstad en natuurparken gemaakt. We begonnen met de Tuinroute en Tsitsikamma, daarna op safari in het Elephant National Park en langs de rotsformaties in de Karoo woestijn naar Stellenbosch. Na het avontuur in de nationale parken hebben wij nog een paar dagen doorgebracht in kaapstad, een top stad met veel te doen.

Er was 1 langere reisdag, maar verder waren de afstanden goed te doen. Zeker een aanrader!

Tim & familie